dilluns, 15 de març del 2010

El Tort




El tort comú (Turdus philomelos) és una au de la família Turdidae que habita bona part d'Euràsia. Presenta dors marró i ventre beix amb taques fosques i es classifica en tres subespècies. El seu particular cant, que repetix frases musicals, ha merescut freqüents al•lusions poètiques.
L'au es cria en els boscos, jardins i parcs, i presenta una conducta migratòria parcial, ja que molts exemplars hivernen en el sud d'Europa, nord d'Àfrica i el Mig Orient. Se l'ha introduït en Nova Zelanda i Austràlia; i encara que no es troba baix amenaça global, la seua població ha disminuït seriosament en unes quantes parts d'Europa probablement a causa de modificacions en les pràctiques agrícoles.
El tord construïx un prolix niu de fang sobre un arbre o arbust, i cova quatre a cinc ous blau amb taques fosques. És un animal omnívor que té el costum d'utilitzar una determinada pedra a manera d'enclusa on trencar caragols. De la mateixa manera que succeïx amb altres passeriformes, l'afecten paràsits externs i interns, i és víctima de predadors com a gats i aus de presa.